Αυτή είναι η εποχή όπου οι φίλοι της συρτής έχουν την ευκαιρία να βρούνε εύκολα ζωντανά δολώματα για το αγαπημένο τους ψάρεμα. Εποχή όπου τα καλαμάρια έρχονται σε ρηχές ζώνες για να γεννήσουν και μαζί τους συγκεντρώνουν και εκατοντάδες αρπακτικά που δράττονται την ευκαιρία για να τραφούν. Οι περισσότεροι φίλοι της συρτής είτε αυτό γίνετε με μολύβι φύλακα, είτε με  downrigger είτε ακόμη και με μονάγκιστρι αρματωσιά με περαστό μολύβι μπορούν εύκολα να ψαρέψουν δύο –τρία καλαμάρια τα οποία κάτω από τις σωστές διαδικασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ζωντανά για ψάρεμα.

Καταρχήν πρέπει να έχουμε τα σωστά εργαλεία για να μπορέσουμε να πιάσουμε τα καλαμάρια. Άλλοι με την μέθοδο της συρτής και άλλοι με την μέθοδο της καθετής έχουν μάθει να ψαρεύουν καλαμάρια κυρίως τα βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες.  Μ ε την μέθοδο της συρτής σίγουρα είναι πιο ξεκούραστο το  ψάρεμα και λίγο πιο ψαρευτικό. Με την μέθοδο της καθετής ίσως να είναι πιο αποδοτικό ιδιαίτερα όταν βρεις τον κατάλληλο τόπο. Ας υπενθυμίσουμε όμως  ακόμη μια φορά πώς γίνονται αυτές οι δύο μέθοδοι.

Συρτή- Σε μαλακά καλάμια 5-10 λίβρες δένουμε μετά τον στριφτόγυρο ένα παράμαλλο περίπου ένα με ενάμιση μέτρο και στην συνέχεια μια καλαμαριέρα ψαράκι (με γλώσσα) για να μπορεί να κολυμπάει. Συνήθως οι καλαμαριέρες αυτές είναι φωσφορίζουσες . Μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ή δύο μεγάλα μολύβια για να δώσουμε το απαιτούμενο βύθισμα στην καμαριέρα μας. Εάν θέλουμε χρησιμοποιούμε και καταβυθιστές για να αποφύγουμε τα βάρη . Αφήνουμε τις καλαμαριέρες 20-40 μέτρα πίσω από το σκάφος και τραβάμε σε βάθυ από 25-10 μέτρα νερό με ταχύτητα τριών με τεσσάρων κόμβων. Έχουμε τα φρένα σχεδόν ανοιχτά και μόλις νιώσουμε το τσίμπημα κλείνουμε τα φρένα και ρυμουλκούμε σταθερά και όχι πολύ γρήγορα το καλάμι. .

Καθετή. Η τεχνική αυτή γίνεται όπως και το ψάρεμα τον χταποδιών με σαγλαγκιά όμως στην περίπτωση των καλαμαριών βάζουμε τρία με τέσσερα παράμαλλα από καλαμαριέρες και στο τέλος το βάρος. Όσο ποιο χοντρή είναι η μισίνα τόσο ποιο ξεκούραστα ανεβάζουμε την καθετή μας. Κυρίως ψαρεύεται σε βάθος 20-30 μέτρα πάνω από φυκιάδες. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και νωπά ψάρια.

Με όποιο τρόπο όμως και εάν ψαρεύουμε τα καλαμάρια αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ζωντανά πρέπει αν έχουμε τον κατάλληλο χώρο μέσα στο σκάφος μας. Το καλαμάρι χρειάζεται οξυγονωμένο και καθαρό νερό συνεχώς για να μείνει ζωντανό.  Ορισμένα σκάφη έχουν ενσωματωμένους χώρους διατήρησης ζωντανού δολώματος. Σε άλλα σκάφη μπορούμε να φτιάξουμε χώρο ή με την βοήθεια μια παγωνιέρας όπως θα δούμε ποιο κάτω να δημιουργήσουμε ένα livewell ιδανικό για καλαμάρια.

Θα χρειαστούμε μια παγωνιέρα κοντά στα 50 λίτρα. Ένα τρυπάνι με ποτηράκι, δύο σέτ εξαγωγής νερού όμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνται σε σκάφη, δύο κομμάτια χοντρό λάστιχο να ταιριάζουν στις τρύπες που θα ανοίξουμε, ένα κομμάτι πιο μικρής διαμέτρου λάστιχο και εξαρτήματα , μια πόμπα νερού.

Βασικά το τι κάνουμε ανοίγουμε δύο τρύπες με την βοήθεια ενός ποτηριού με τρυπάνι στην μέση και λίγο πιο πάνω από την μια πλευράς της παγωνιέρας. Από αυτή την πλευρά θα φεύγει το νερό όταν η στάθμη του υπερβαίνει την μέση της παγωνιέρας. Αφού ανοίξουμε τις τρύπες βάζουμε τα ειδικά εξαρτήματα (fittings-απορροές )  τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από ναυτιλιακά είδη. Κατόπιν εφαρμόζουμε περίπου ένα μέτρο λάστιχο κατάλληλο για το εξάρτημα που αγοράσαμε και κλείνουμε καλά με σιλικόνι νερού την εφαρμογή σωλήνας-ερξαρτήματος –παγωνιέρας. Στην στην συνέχεια θα χρειαστούμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία αλλά με πιο λεπτά υλικά για να εφαρμόσουμε μια πόμπα για να στέλνει νερό από την θάλασσα στην παγωνιέρα μας.  Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αλλά με πιο λεπτά λάστιχα και πιο μακρύ αφού θα πρέπει η αντλία νερού να βρίσκεται κρεμασμένη μέσα στο νερό. Το μόνο που μένει είανι να εφαρμόσουμε κάπου το livewell μέσα στην βάρκα και να αποφασίσουμε από πού θα του δίνουμε ρεύμα για να δουλεύει η αντλία. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε ζωντανά τα καλαμάρια μας για αρκετές ώρες.

Το να φτιάξουμε ένα δικό μας livewell αν χρειαστεί να αγοράσουμε όλα τα πράγματα συμπεριλαμβανομένου και τις παγωνιέρας μπορεί να μας στοιχίσει από €80-€180 εξαρτάτε από τις ποιότητες υλικών που θα επιλέξουμε.

Έτσι λοιπόν με αυτά τα εργαλεία από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου μπορούμε να έχουμε με λίγη τύχη ζωντανά καλαμάρια για το ψάρεμα μας.