Με τον Πανίκο Κυριάκου


Τα ζεστά νερά, η βαβούρα και η πολύ κίνηση στην θάλασσα ξεκίνησε να αραιώνει και όσο προχωράει το Φθινόπωρο θα αραιώνει ακόμη περισσότερο. Φυσικά για ακόμη ένα δύο μήνες η θάλασσα διατηρεί μια πολύ καλή θερμοκρασία και μεγάλη κινητικότητα ψαριών. Ιδιαίτερα στον αφρό αυτή την εποχή θα δούμε χιλιάδες μικρών ψαριών. Αυτό όμως αποτελεί και τον κύριο παράγοντα για την εμφάνιση αρκετών κυνηγών.

Αυτό το διάστημα θα εμφανιστούν βασιλικές ζαργάνες, σούροι, καραγκίδες, μαγιάτικα, κυνηγοί, λίτσες αλλά και πολλά άλλα ψάρια. Μέσα σε αυτά τα ψάρια θα δούμε και κάποια πολύ πιο μεγάλα τα οποία έρχονται για να συμπληρώσουν τον κύκλο της τροφικής αλυσίδας. Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν κοντά στην ακτή ή δίπλα από το σκάφος σας δείτε κάποιο μεγάλο δελφίνι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή την εποχή μπορούμε να εντοπίσουμε την μεγαλύτερη κινητικότητα ψαριών μέσα στη θάλασσα. Αυτό μπορεί να μας χαρίσει μοναδικές εικόνες αλλά και μοναδικές αλιευτικές εμπειρίες.


Κυνηγώντας αφρόψαρα

Το βυθόμετρο ή ακόμη και οι παραδοσιακοί τόποι που πιάνουν τα ψάρια θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε κοπάδια από μινέρια ή καραγκίδες. Τα ψάρια αυτή την εποχή εκμεταλλεύονται την δύναμη του κοπαδιού για να κυνηγήσουν και να τραφούν. Πολλές φορές τα ψάρια αποκτούν θάρρος λόγω του μεγέθους τους αλλά και του κοπαδιού, άλλοτε πάλι υποκινούμενα και από την περιέργεια τους μπορούν να πλησιάσουν σε οποιαδήποτε άγνωστη κίνηση μέσα στο νερό. Αν εντοπίσουμε τα ψάρια ίσως δεν χρειαστεί να πάμε μέχρι τον πυθμένα για να τα περιμένουμε να μας προσεγγίσουν. Ακόμη και να μείνουμε στην επιφάνεια μπορεί να μας πλησιάσουν και να μας κάνουν κύκλους. Όμως από την επιφάνεια η βολή προς τα κάτω είναι δύσκολη. Καλύτερη επιλογή είναι να καταδυθούμε στα μεσόνερα και αφού οριζοντιωθούμε να επιλέξουμε προσεκτικά ένα ψάρι σε απόσταση βολής και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια καίρια βολή.

Αν ευστοχήσουμε τότε μαζεύουμε το ψάρι και καλύτερα να φύγουμε από την περιοχή, καθώς τα ψάρια ενοχλημένα πλέον θα φύγουν και αυτά. Ίσως εάν επιστρέψουμε αργότερα να τα ξαναβρούμε.

Αυτή την εποχή σε ξέβαθα καρτέρια μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με σούρους, ακκανομύτες, ακόμη και λίτσες ή βασιλικές ζαργάνες. Εκείνο που προδίδει την παρουσία κάποιον κυνηγών είναι συνήθως τα μικρόψαρα τα οποία σχηματίζουν μια συμπαγές μάζα όταν νιώσουν μια απειλή και ανάλογα από πού έρχεται η απειλή κινούνται αντίθετα.

Είναι σημαντικό το μουλινέ στο όπλο μας να είναι λειτουργικό και σε καλή κατάσταση. Δεν θα ξεχάσω το πάθημα ενός φίλου έξω από την μπούκα ενός λιμανιού, που ενώ ήταν καρτέρι ένας σούρος άνω των πέντε κιλών εμφανίστηκε μπροστά του. Η βολή λίγο επιπόλαια και το ενενηντάρη όπλο εξαφανίστηκε μαζί με το ψάρι καθώς δεν υπήρχε μουλινέ στο όπλο.


Η κατάσταση στον βυθό

Μικρόψαρα όμως δεν θα δούμε μόνο στην επιφάνεια αλλά και στον βυθό. Γνωστά κομμάτια που πιθανό να ήταν ερημικά εδώ και αρκετό καιρό, τώρα αποκτούν ενδιαφέρον. Αυτή την εποχή από τα πρώτα καρτέρια σε μια περιοχή πραγματικά δεν ξέρεις τι μπορεί να εμφανιστεί μπροστά σου. Πίγκες, ροφοί , στήρερς ακόμη και σφυρίδες είναι πλέον σε πιο ξέβαθα νερά αφού έχουν γεννήσει και τώρα είναι στην αναζήτηση τροφής.

Τα ψάρια όχι και τόσο πονηρεμένα αυτή την εποχή θα μας αποκαλυφθούν στο καρτέρι όπου εκεί με ένα πιο μεγάλο όπλο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμη και για μεγάλα ψάρια ή για κάποιες μακρινές βολές. Από εκεί και πέρα όμως μπορούμε να δούμε και ψάρια τα οποία κρύβονται πρόχειρα στην περιοχή. Αυτό γίνεται συνήθως με τις πίγκες ή τους ροφούς. Εκεί ένα καλά στημένο και δυνατό ενενηντάρη θα μας βοηθήσει στο ψαχτήρι που θα ακολουθήσει.

Είναι σημαντικό να είμαστε καλά παρατηρητικοί καθώς συνήθως αυτή την εποχή τα ψάρια κάθονται μέσα στους άμμους καλά καμουφλαρισμένα, όπως για παράδειγμα οι στήρες. Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να παρατηρούμε καλά την περιοχή κατά την κατάδυση μας ή το καρτέρι μας.

Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα τα ψάρια θα αραιώνουν και πλέον θα υπάρχουν περισσότερες ατομικές συναντήσεις παρά ομαδικές.

Σημαντικό είναι να έχουμε τόπους όπου κρατάνε ψάρια και να είμαστε σε συχνή επαφή με το νερό και την θάλασσα. Οι συχνές επισκέψεις στα κομμάτια μας σίγουρα αυτή την εποχή θα μας αποκαλύψουν ψάρια.

Πριν λοιπόν ξαναπάμε στις χειμερινές στολές και τα κρύα νερά έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ψάρεμα ίσως στην καλύτερη εποχή για τον ψαροντουφεκά. Από το καλοκαίρι στο Φθινόπωρο.