Με τον Ευθύμιο Νικολάου

 

Τα νερά αρχίζουν σιγά σιγά να βράζουν και περνάμε από την περίοδο της Άνοιξης στην Περίοδο του καλοκαιριού. Αυτή η εναλλαγή της θερμοκρασίας επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις για τους ψαράδες της ακτής. Αυτό το διάστημα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια ποικιλία ψαριών με τα οποία μπορούμε να ασχοληθούμε. Τα νερά δεν έχουν σταθερή θερμοκρασία ιδιαίτερα κατά τον μήνα Μάιο και Ιούνιο, ενώ οι αέρηδες εναλλάσσονται προκαλώντας αρκετές θολούρες αλλά και θαλασσοταραχές.  Παρόλα αυτά, τις πλείστες φορές προσφέρουν μπουνάτσα. Αυτό το διάστημα υπάρχει και η παρουσία μικρών ψαριών παράκτια (γόνου) και όπως είναι φυσικό, εκεί που υπάρχει μικρό ψάρι κάπου θα υπάρχει και κάποιο μεγάλο. Είναι και η περίοδος που κάποια ψάρια έχουν γεννήσει και τσιμπάνε σε οτιδήποτε για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Πέραν από τα κλασσικά ψάρια που βρίσκουμε τις υπόλοιπες εποχές, όπως είναι οι μουρμούρες, αυτό το διάστημα μπορούμε να πιάσουμε μελανούρια, μυλοκόπια, σαργούς, τσιπούρες και διάφορα άλλα ψάρια.

Εξοπλισμός

Από θέμα εξοπλισμού τις περισσότερες φορές μπορούμε να τα βγάλουμε εις πέρας με καλάμια τέσσερα ως τεσσερισήμισι μέτρα, με action weight 80-150 γραμμάρια. Ένα καλάμι ημιπαραβολικό με μέτρια ευαισθησία είναι το αγαπημένο μου αυτή την περίοδο. Μισίνα χρησιμοποιώ κυρίως 30άρα με παράμαλλο 25άρι. Για αρματωσιές ως συνήθως τα δύο καλάμια που χρησιμοποιώ τα έχω με διαφορετικές αρματωσιές έτσι ώστε να διαπιστώσω που τρώνε τα ψάρια. Το ένα καλάμι με αρματωσιά paternoster με δύο ή τρία παράμαλλα και το άλλο με ένα παράμαλλο μακρύ και μολύβι περαστό με sissy. Έτσι λοιπόν, έχω μια σταθερή και μια συρόμενη αρματωσιά. Κάποια ψάρια όπως είναι η τσιπούρα, το μυλοκόπι ή ακόμη και η μουρμούρα συλλαμβάνονται πιο εύκολα με συρόμενες αρματωσιές, όπου δεν υπάρχει η αντίσταση όταν το ψάρι πάρει το δόλωμα. Σε άλλες περιπτώσεις όπως είναι η μελάνα ή ο σορκός προτιμούν την σταθερή αρματωσιά στην οποία συλλαμβάνονται και καρφώνονται εύκολα. Ανάλογα με τον καιρό ή την κατάσταση της θάλασσας θα χρησιμοποιήσουμε και τα ανάλογα βαρίδια. Από 80 μέχρι 120-140 γραμμάρια είναι ικανοποιητικά.

 

Ένα μικρό μυστικό αυτή την εποχή είναι να ενισχύουμε τα παράμαλλά μας με μικρές φωσφορούχες χάντρες ή floater. Σε νύχτες με φεγγάρι όπου υπάρχει ορατότητα, τα συγκεκριμένα εργαλεία κάνουν ποιο ευδιάκριτο το δόλωμα μας.

Αγκίστρια χρησιμοποιώ κοντά, νούμερα 2-6 τύπου παπαγαλέ.

Αυτή την εποχή σύμφωνα με τις δικές μου εμπειρίες, έχω παρατηρήσει ότι τα περισσότερα τσιμπήματα τα είχα στο ανέβασμα ή στο πέσιμο του φεγγαριού.

Λόγω του ότι ξεκινάει η θερινή περίοδος και αρκετός κόσμος εκδράμει στις παραλίες η καλύτερη ώρα για ψάρεμα είναι το βράδυ, όταν επικρατεί ηρεμία και ησυχία. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι από τις 31 Μαΐου μέχρι και τις 31 Σεπτεμβρίου, απαγορεύεται δια νόμου στους επαγγελματίες να ρίχνουν δίκτυα σε βάθος μικρότερο από πέντε μέτρα νερό. Σε περίπτωση που αντιληφθούμε κάτι τέτοιο τότε είναι υποχρέωσή μας να τα καταγγείλουμε είτε στο τμήμα αλιείας, είτε στη λιμενική αστυνομία. Είναι επίσης υποχρέωσή μας να αφήνουμε πίσω στο νερό ψάρια κάτω από το επιτρεπόμενο όριο.

Το ψάρεμα για τον ερασιτέχνη αποτελεί μια υγιή ενασχόληση, η οποία των απομακρύνει από τα προβλήματα και τις σκοτούρες της καθημερινότητας. Αν όλοι προκαλούμε καταστροφές κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τη θάλασσα, τότε πολύ σύντομα δε θα έχουμε λόγο να πηγαίνουμε σε αυτήν.  Ένα άλλο σημαντικό θέμα που πρέπει να αναφέρουμε είναι η εγκατάλειψη σκουπιδιών στον τόπο όπου πάμε για ψάρεμα. Όπως εμείς δεν θέλουμε να πηγαίνουμε κάπου και να ψαρεύουμε μέσα σε σκουπίδια, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και εμείς για τους άλλους.

Ψαρεύεται με σύνεση αγαπητοί φίλοι και σύντομα τα αποτελέσματα θα έρθουνε. Καλύτερος ψαράς δεν είναι αυτός που πιάνει τα περισσότερα ψάρια, αλλά αυτός που κάνει το σωστό όταν δεν τον βλέπει κανείς και απολαμβάνει αυτό που κάνει.

 

Καλό καλοκαίρι και καλά ψαρέματα