Με ένα σπάνιο θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι χθες οι κάτοικοι της Πάφου και συγκεκριμένα των Μανδριών όταν Ζιφιός μήκους 4.70m ξεβράστηκε στη θάλασσα της περιοχής.


Σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιοι του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και του Τμήματος Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, μετέβηκαν στο σημείο και κατόπιν αναγνώρισης του είδους, κατέγραψαν μορφολογικά χαρακτηριστικά του θηλαστικού και έλαβαν σχετικά δείγματα για περαιτέρω εξετάσεις. Τα εν λόγω δείγματα του ζώου στάλθηκαν στην Λευκωσία με σκοπό να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του.

Πέραν των πιο πάνω και σε σχέση με το είδος του ζώου που εντοπίστηκε, ο Ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι ένα κητώδες μεσαίου μεγέθους με μήκος που φτάνει τα 6 μέτρα (με σύνηθες μήκος τα 4.5-5.5 μέτρα). Δεν είναι φάλαινα, αλλά ανήκει στην υπόταξη των οδοντοκητών και διαθέτει 2 κωνικά και εμπρόσθια δόντια στο πρόσθιο τμήμα της κάτω γνάθου.

Οι γνώσεις γενικά για τους Ζιφιούς είναι περιορισμένες, λόγω του ότι ζουν στην ανοικτή θάλασσα, καταδύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα (20 έως 80 λεπτά) σε μεγάλα βάθη που φτάνουν τα 2000 μέτρα, έχουν «ήρεμη» συμπεριφορά (δεν συνηθίζουν να κάνουν άλματα) και αποφεύγουν την ανθρώπινη επαφή.

Στην Κύπρο έχουν παρατηρηθεί 2 εκβρασμοί στο παρελθόν, το 2001 στην περιοχή του Ακάμα και το 2002 στην περιοχή του Κουρίου, ενώ τον Ιούνιο του 2021 παρατηρήθηκε από ψαρά Ζιφιός να κολυμπά ανοικτά της Λάρνακας.


*Φώτο από αναγνώστη (Ψάρεμα κουρκούνας - σκάρου Κύπρος)